Over ons

De Heren zijn vergevorderde amateurmuzikanten met een klassieke achtergrond. Ze stellen zich hieronder aan u voor:

 

Hans Koning (trompet en piccolotrompet)

Op 11-jarige leeftijd is Hans Koning begonnen met trompetlessen bij muziekvereniging Excelsior in Hengelo, waar zijn vader al jarenlang saxofoon speelde. Na enige tijd werden de trompetlessen voortgezet aan de Hengelose muziekschool bij Wim Harshagen, toen eerste trompettist bij het orkest van Opera Forum. Daarna heeft Hans nog een opleiding gevolgd voor assistent-dirigent en die kennis en vaardigheden ook bij o.a. het Twents Jeugd Harmonie Orkest en de toenmalige Twentsche Courant (als recensent) in praktijk gebracht. Vanuit de benadering: “er is zoveel leuks te doen en te beleven met muziek”, heeft Hans in de loop der tijd heel verschillende dingen kunnen doen: spelen in harmonieorkesten (o.a. Armonia Hengelo), symfonieorkesten (o.a. Twents Kamerorkest), BigBand Hengelo, Euregio Brassband, en Music Show Scotland. Maar ook in kleinere samenstellingen is Hans actief als trompettist, zoals Koperkwartet Hengelo, trompetkwartet en het opluisteren van verschillende soorten kerkdiensten en herdenkingsbijéénkomsten. Diverse radio-, plaat- en cd-opnames kwamen voorbij naast concertreizen naar Amerika, Letland, Hongarije, Denemarken en Duitsland. Het koperkwintet ”De Heren” is in deze rij weer een prachtige verrijking! In het dagelijks leven heeft Hans diverse functies vervuld op het gebied van kwaliteit, milieu en arbozorg bij Akzo, Unilever, Ames Europe en Aviko.

 

Floris le Clercq (trompet)

Na jaren intensief blokfluit gespeeld te hebben, is Floris le Clercq pas later met trompetles begonnen bij Jan Buurman (hoornist Residentie Orkest) en daarna bij Theo Laanen (solotrompettist Residentie Orkest) in Den Haag. De eerste symfonische ervaring deed hij op in het Hofstads Jeugdorkest. Al gauw werd een netwerk gelegd bij diverse orkesten en ensembles in Den Haag, Leiden en omstreken waaronder (lang geleden) het Nederlands Studenten Orkest. Als fervent amateurtrompettist heeft hij, na z’n verhuizing naar Twente, ook hier een muzikale kring ontwikkeld met o.a. het Twents Symfonie Orkest, later KSO Cecilia in Enschede-Almelo, het Hanze Orkest in Zwolle, het Deventer Kamerorkest, het Project Orkest Twente, een trompetkwartet, diverse ad hoc ensembles en natuurlijk het koperkwintet ”De Heren”! Als afwisseling op het klassieke repertoire is Floris lid geweest van de Egerländerkapel Het Twents Blaasorkest en blaast hij nu mee in De Brooker Kapel. Naast de muziek, paardrijden, skiën, plezier maken en genieten van vakanties in Frankrijk is Floris in het dagelijks leven werkzaam als docent aan het ROC van Twente.

 

Piet Boekhoudt (hoorn)

Na enkele jaren alt- en corhoorn gespeeld te hebben is Piet Boekhoudt op 17-jarige leeftijd begonnen met hoorn. Hij heeft hoornles gehad van Aad Gardien (Muziekschool van Wageningen) en privélessen bij Jeroen Weierink. Hij heeft in diverse orkesten gespeeld, waaronder harmonieorkesten in Heelsum, Enschede en Maastricht. In symfonieorkesten speelt hij vanaf zijn middelbare schooltijd, o.a. in Wageningen, Nijmegen, Maastricht en Enschede. Verder was hij hoornist in diverse kamermuziekensembles, waaronder ”Octet 88”, het blaaskwintet ”Gejaagd door de kwint” en sinds 2009 in koperkwintet ”De Heren”. Piet is momenteel regelmatig gastspeler bij symfonieorkesten in de regio Twente, waaronder het Oost-Nederlands Symfonieorkest, het Twents Symfonie Orkest Cecilia en het Project Orkest Twente. Hij speelt verder regelmatig als hoornist mee in de operette- en musicalproducties. Piet was als vrijwilliger webmaster en nieuwsbriefredacteur van de FASO, een landelijke organisatie die o.a. de bladmuziek verzorgt voor ca. 275 amateursymfonie – en strijkorkesten. Hij heeft Toegepaste Wiskunde gestudeerd  en is gepromoveerd aan de Universiteit Twente. Hij werkte 10 jaar als wiskundige (Universitair Docent) aan de Universiteit Maastricht en 15 jaar als senior projectleider bij Novay (voorheen Telematica Instituut), waar hij leiding gaf aan ICT-onderzoeksprojecten. Sinds 2014 is hij directeur van Stichting Digisterker.

 

Gerben van Houwelingen (trombone)

Na enkele jaren euphonium gespeeld te hebben is Gerben van Houwelingen op 11-jarige leeftijd begonnen met trombonelessen aan de muziekschool van Leiden. In 2003 is hij verhuisd naar Enschede, waar hij zijn trombonelessen heeft voortgezet bij Hubert Fiselier aan de Muziekschool Twente. Na het behalen van zijn D-examen is hij toegelaten tot de vooropleiding van het Artez-conservatorium in Enschede, waar hij twee jaar trombonelessen heeft gevolgd bij Peter van Klink. Bij Peter van Klink heeft hij momenteel les in het kader van de Minor-Music, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en het Artez-conservatorium. Gerben speelt sinds zijn verhuizing naar Enschede bij het Harmonie Orkest Twente en is tot juli 2010 lid geweest van Symfonia Jong Twente. Sinds 2007 speelt hij bij het Studenten Harmonie Orkest Twente, waar hij in het collegejaar 2009-2010 ook in het bestuur heeft gezeten. Hij heeft de afgelopen jaren in het Zomerorkest Nederland, in het Nederlands Studenten Orkest en in het koor- en orkestproject ”I Romantici” gespeeld. Verder is hij uiteraard trombonist bij het koperkwintet ”De Heren”. Gerben is afgestudeerd aan de Universiteit Twente als werktuigbouwkundige. Sinds 2016 is hij als Octrooigemachtigde in opleiding in dienst bij Vriesendorp & Gade.

 

Gert van Houwelingen (tuba)

Reeds op jonge leeftid werd Gert van Houwelingen geconfronteerd met (koper)blaasmuziek. Zijn vader speelde (en speelt nog steeds) in de plaatselijke muziekvereniging in Hardinxveld-Giessendam en nam Gert altijd mee naar optredens. Het is daarom geen wonder dat Gert jr. zich op 8-jarige leeftijd meldde voor muzieklessen. Omdat geen trompet beschikbaar was, werden het euphoniumlessen bij Arnold Wentink. Na het behalen van het D-examen op vijftienjarige leeftijd ging Gert ook trombonelessen volgen bij achtereenvolgens Marius Kraal, Arnold Wentink en Gerard Veldhuizen (toenmalig eerste trombonist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest). Op trombone en tuba legde Gert alle muziekexamens cum laude af. Tijdens zijn studie geneeskunde in Rotterdam speelde hij ruim drie jaar in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Ook speelde hij ruim 10 jaar in het Rotterdamse Bever Brass Ensemble. Nadat hij voor zijn werk in het LUMC te Leiden was verhuisd naar Oegstgeest, heeft hij drie jaar fagotlessen gevolgd bij Stella Vader; dit overigens als nieuwe uitdaging naast het trombonespel. In 2003 verhuisde het gezin Van Houwelingen naar Enschede waar Gert ging werken als interventiecardioloog in het nieuw te bouwen hartcentrum. Bij nieuw werk horen nieuwe uitdagingen. Gert werd samen met echtgenote Corrie en zoon Gerben lid van Harmonie Orkest Twente. Hier ging hij eerst aan de slag als bastrombonist en later ook als tubaïst. Zijn leraar op tuba is André van Huizen. Naast HOT is Gert ook actief in harmonieorkest Concordia in Hengelo. Daarnaast remplaceerde hij bij meerdere harmonie- en symfonieorkesten in de regio.